Miklós Mari – vágó, egyetemi docens

1954.04.12.-

Miklós MariSzülei: Miklós György és Aczél Lydia. 1974-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fuvola szakán. 1974–1976 között a Mafilm vágóasszisztense volt Sivó György és Komlóssy Annamária mellett. 1976-tól a Balázs Béla Stúdió tagja. 1978–1991 között vágóként dolgozott. 1981–1984 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmvágó szakos hallgatója volt. Vágója volt a „Jób lázadása” c. filmnek, melyet Oscar-díjra jelöltek a legjobb idegennyelvű film kategóriában 1984-ben. 1991-ben a HSE, a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének egyik alapítója és első elnöke, melynek azóta is tagja. 1992–1994 között Izraelben élt, 1995-től Magyarországon szabadúszó vágó. 2009 óta a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Művészeti Karának oktatója, 2010 óta docense.

Education

2014

Graduate of the Budapest College of Communication and Business – Motion Picture Artist

1984

Graduate of the University of Theatre and Film Arts – Film Editing

1976

Graduate of the Budapest Conservatory of Music – Flute

1974

High school diploma

Experience

2009

Present

Docent at the Budapest Metropolitan University of Applied Sciences

1995

Present

Film Editor – feature films, short features, documentaries, TV and concert films, TV plays

1974

1994

Film Editor in Hungary, USA and Israel

Publication

2013

e-Textbook – Basics to Advanced Film and Video Editing

Filmography

Editor (48 credits)
 2009Betrayal
 2009Irodalom (TV Movie)
 2009Tréfa
 2007Hasutasok
 2005Az aranyember (TV Movie)
 2005A közvetítő (TV Movie documentary)
 2000Életbevágó (Short)
 2000Showbálvány (TV Series)
 2000József és testvérei (TV Movie)
 1999Hippolyt
 1998TV a város szélén (TV Series) (1 episode)

 1996Szamba
 1992Nagy utazás (Video short)
 1990Storm and Sorrow (TV Movie) (as Marianna Miklós)
 1990Céllövölde (as Marianna Miklós)
 1984-1989Linda (TV Series) (8 episodes)

– Tüzes babák (1989) … (as Miklós Marianna)
– Stoplis angyalok (1989) … (as Miklós Marianna)
– A régi barát (1989) … (as Miklós Marianna)
– A hazajáró lélek (1989) … (as Miklós Marianna)
– Erotic show (1989) … (as Miklós Marianna)
 1987Szépleányok (Documentary)
 1987Série noire (TV Series) (1 episode)

– Ballon mort (1987)
 1987Queen: Hungarian Rhapsody – Live in Budapest ’86 (Documentary) (as Miklós Marianna)
 1986Szerelem első vérig (as Mariann Miklós)
 1986Embriók
 1985Kiki és a hímek (Short)
 1984Rohamsisakos madonna (TV Movie)
 1983Jób lázadása (as Miklós Marianna)
 1983Vérszerződés (as Marianna Miklós)
 1982Nyom nélkül (as Miklós Maariann)
 1982Szegény Avroszimov (TV Movie)
 1982Omelette (TV Movie)
 1981Nöi kezekben (Short)
 1980Az utolsó autóbusz (TV Movie) (as Miklós Marianna)
 1980Tiszteletem, főorvos úr (TV Movie) (as Miklós Marianna)

Awards and Accomplishments

2005 – Recipient of the prestigious Bela Balazs Award in Budapest, Hungary !

FILMS

AWARDS !

PRANK

2010

SPECIAL AWARD OF THE JURY – INTERNATIONAL FESTIVAL OF

DIR: PETER GARDOS

DETECTIVE FILMS, MOSCOW

2010

SPECIAL AWARD OF THE HUNGARIAN FILM CRITICS

2009

SPECIAL MENTION AT THE OURENSE INTERNAITIONAL FILM FESTIVAL

2009

BEST DIRECTOR AT THE HUNGARIAN FILM FESTIVAL

THE REAL SANTA

2006

HUNGARIAN CRITICS AWARD

DIR: PETER GARDOS

THE PORCELAN DOLL

2005

MATAD’OR GRAND AWARD AT THE LEUWAEDEN INTERNATIONAL

DIR: PETER GARDOS

FESTIVAL

2005

GRAND PRIZE OF THE RUSSIAN FILM CRITICS

2005

BEST DIRECTOR AWARD AT THE HUNGARIAN FILM FESTIVAL

2005

MOSKOWITZ AWARD AT THE HUNGARIAN FILM FESTIVAL

THE LAST BLUES

2003

SILVER REMI AWARD AT THE WORLDFEST-HOUSTON INTERNATIONAL ILM

DIR: PETER GARDOS

FILM FESTIVAL

2002

GOLDEN PYRAMID AWARD AT THE CAIRO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

HIPPOLYT

2001

THE MOST POPULAR FILM AWARD AT HUNGARIAN FILM FESTIVAL

DIR: BARNA KABAY

BUDAPEST

KATALIN PETENYI

SHOWBÁLVÁNY

1999

BEST TELEVISION SHOW, CATEGORY AWARD – BUDAPEST

DIR: PETER GARDOS

WE NEVER DIE

1994

HUNGARIAN CRITICS AWARD

DIR: ROBERT KOLTAI

1994

NOMINATED FOR BEST FILM – BOGOTA, GOLDEN PRE-COLUMBIAN

ON DEATH ROW

CIRCLE

1990

AWARD OF STUDENTS OF THE HUNGARIAN FILM ACADEMY

DIR: GYORGY DOBRAY

!

CÉLLÖVÖLDE

1990

BERGAMO FILM MEETING – BRONZE ROSA CAMUNA

DIR: ARPAD SOPSITS

PRETTY GIRLS

1987

RADVANYI AWARD AT THE HUNGARIAN FILMFESTIVAL

DIR: ANDRAS DER

1987

INTERFILM AWARD OF THE MANNHEIM/HEIDELBERG INTERNATIONAL!

LASZLO HARTAI

FILM FESTIVAL

!

QUEEN IN BUDAPEST

1987

FIRST PRIZE AT BRITISH VIDEO AWARDS

DIR: JANOS ZSOMBOLYAI

EMBRYOS

1986

VENICE AUTHOR‘S PRIZE, SPECIAL MENTION AT THE VENICE FILM

DIR: PAL ZOLNAY

FESTIVAL

THE REVOLT OF JOB

1984

NOMINATED FOR AN OSCAR FOR BEST FOREIGN LANGUAGE FILM AT THE

DIR: IMRE GYONGYOSSY

ACADEMY AWARDS IN LOS ANGELES

BARNA KABAY

1984

SAN REMO – DEVIDED GRAND PRIX

1984

FONDI – PEACE GRAND PRIX

1983

CANNES – PRIZE OF THE ECUMENICAL JURY

BLOOD-BROTHERS

1983

CHICAGO – GOLDEN PLAQUE

DIR: GYORGY DOBRAY

1983

TAORMINA – INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – BRONZE CHARYBDIS

AWARD