lemhenyi reka gopo 2024

Lemhényi Réka – legjobb vágó | GOPO 2024

11 kategóriában nyerte el a Gopo-díjat, a román filmszakma legnagyobb elismerését Tudor Giurgiu Libertate ’89 – Nagyszeben című román-magyar koprodukcióban készült filmje. 700 román filmes döntött szavazás útján a Gopo-díjakról, melyeket április 29-én immár 18. alkalommal adták át 19 kategóriában, elismerve az elmúlt időszak kiemelkedő alkotásait. A gálán Lemhényi Réka vehette át a legjobb vágó díját.

A Libertate ’89 – Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceaușescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A film első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a közönségdíjat, majd Szarajevóban a nemzetközi artmozi szövetség díjával jutalmazták, a miskolci Cinefesten pedig az ökumenikus zsűri díját kapta meg.

„Giurgiu biztos kézzel építi fel az egyre jobban elharapódzó világvége hangulatot, a felfordulásban pásztázó kézikamera mindig más szereplőt talál magának, akit követni próbál. A hosszú snittek koreográfiája olyan érzést kelt, mintha csak Az ember gyermeke akciójelenetei tértek volna vissza kelet-európai köntösben.” – írtuk a filmről a premier idején.

vágó | Lemhényi Réka
forrás | film.hu


Legfrissebb hírek

Lepattanó | Premier 2024-ben

A szektorlabdáról, a gombfoci professzionális verziójáról szól Vékes Csaba, a Szia, Életem!...

Elkezdődött Enyedi Ildikó legújabb filmje, a Csendes barát forgatása

Elkezdődött az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó...